[:en]Interreligious Dialogue in North Macedonia: The Ohrid Framework Agreement in light of the EU Anti-Racism Action Plan 2020-2025[:]

[:en] Author: Pedro Henrique de Melo, MAIS While the European Union has been directly involved with the theme of racism and discrimination among its Member States since its early years – discrimination on the grounds of racial or ethnic origin is prohibited in the European Union (EU)1 since the introduction Read more…

[:en]Destination Europe: North Macedonia’s Journey Toward Euro-Atlantic Integration[:]

[:en]Note: This contribution was initially published by the Institute for Geopolitics, Economy and Security (IGES) from Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Available at: https://iges.ba/en/geopolitics/destination-europe-north-macedonias-journey-toward-euro-atlantic-integration/  Author: Aleksandra Dimovska, MA “A compromise is the art of dividing a cake in such a way that everyone believes he has the biggest piece,” said former Read more…

[:mk]Изгледи за проширување на ЕУ со земји од Западен Балкан за време на Португалско претседателство со Советот на ЕУ[:en]EU Enlargement – Western Balkans: Prospects for Accession during the Portuguese Presidency of the Council of the EU[:]

[:mk] Автор: м-р Александра Димовска Од 1 јануари 2021 година, Португалија по четврти пат ќе претседава со Советот на ЕУ. Португалија зад себе има клучни постигнувања за време на своето претседавање со Унијата почнувајќи со потпишувањето на Договорот за Европската Унија и на Договорот за Европската економска област во 1992 Read more…

[:mk]Новиот пакет мерки на ЕУ за регулирање на дигиталните сервиси[:en]The new EU legislative package on digital services and markets and its relevance for North Macedonia[:]

[:mk]Автор: Др. Маја Камбовска Краток осврт на новиот Пакет мерки за дигитални сервиси и пазари На 15.12.2020 Европската комисија го објави пакетот законодавни предлози под име „Пакет мерки за дигитални сервиси„. Овој пакет е една од клучните иницијативи на сегашната постава на Европската комисија. Пакетот се состои од два законодавни Read more…

[:mk]Креирање на името „ЕУРОПРОСПЕРА“[:en]Behind the name – EUROPROSPERA[:]

[:mk] Креирањето на името „ЕУРОПРОСПЕРА“ беше интересен процес и во основа произлезе од два збора – евро и просперитет. Проспера [прос·пера] потекнува од латинскиот глагол prosperare што значи да се успее, да се напредува или да се расте. Вклучувањето на префиксот Евро- беше соодветно дополнување на вториот дел од името, Read more…