[:mk]Проекција на документарниот филм “Ohrid and beyond”[:]

[:mk] Центарот за европски истражувања и анализи и Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, по повод 20 години од потпишување на Охридскиот рамковен договор, на 12 август организираше проекција на документарниот филм “Ohrid and beyond.” Документарниот филм го прикажува контекстот на случувањата кои доведоа до потпишување на Охридскиот Read more…

[:mk]Панел дискусија: “Триесет години независност и евро-атлантските перспективи на Република Северна Македонија”[:]

[:mk] На 22 јуни, ЕУРОПРОСПЕРА организираше панел дискусија на тема “Триесет години независност и евро-атлантските перспективи на Република Северна Македонија” во просториите на Млади Хаб. Голема чест и задоволство беше да го имаме како главен говорник на панел дискусијата Претседателот на Република Северна Македонија, Н.Е. г-дин Стево Пендаровски. Како соговорници Read more…

[:mk]Панел дискусија: “Обединети во различностите: Рамноправност и недискриминација во Република Северна Македонија”[:]

[:mk] На 14 јуни, ЕУРОПРОСПЕРА одржа панел дискусија на тема “Обединети во различностите: Рамноправност и недискриминација во Република Северна Македонија,” во просториите на Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците. Модератор на настанот беше Александра Димовска, извршна директорка на ЕУРОПРОСПЕРА. Како панелисти учествуваа г-а Маја Морачанин – Пратеничка и Read more…

[:mk]Панел дискусија: „Дваесет години по потпишувањето на Рамковниот договор: Република Северна Македонија и патот кон ЕУ“ [:]

[:mk] Центарот за европски истражувања и анализи ЕУРОПРОСПЕРА, по повод 9-ти Мај – Денот на Европа, организираше панел дискусија на тема „Дваесет години по потпишувањето на Рамковниот договор: Република Северна Македонија и патот кон Европската унија.“ На панел дискусијата учествуваа г-дин Артан Груби, прв заменик на претседателот на Владата и Read more…

[:mk]10 декември – Меѓународен ден на човековите права[:en]December 10 – International Human Rights Day[:]

[:mk] Меѓународниот ден на човековите права се одбележува секоја година на 10 декември – денот кога е усвоена Универзалната декларација за човековите права од страна на Обединетите Нации во 1948 година. Сепак, повеќе од седум децении подоцна, сè уште сме сведоци на кршење на човековите права и дискриминација по повеќе Read more…

[:mk]Присуство на конференција “Правата на припадниците на заедниците – состојби, трендови и предизвици”[:en]Attendance at Conference “Rights of members of communities – conditions, trends and challenges”[:]

[:mk] Имавме чест да присуствуваме на денешната конференција “Правата на припадниците на заедниците – состојби, трендови и предизвици” организирана од страна на Агенцијата за остварување на правата на заедниците (АОПЗ) по повод 10 декември – Меѓународниот ден на човековите права. Поздравните говорници, вклучувајќи ги Aмбасадорот на ЕУ во Северна Македонија Read more…