[:mk]Изгледи за проширување на ЕУ со земји од Западен Балкан за време на Португалско претседателство со Советот на ЕУ[:en]EU Enlargement – Western Balkans: Prospects for Accession during the Portuguese Presidency of the Council of the EU[:]

[:mk] Автор: м-р Александра Димовска Од 1 јануари 2021 година, Португалија по четврти пат ќе претседава со Советот на ЕУ. Португалија зад себе има клучни постигнувања за време на своето претседавање со Унијата почнувајќи со потпишувањето на Договорот за Европската Унија и на Договорот за Европската економска област во 1992 Read more…

[:mk]Новиот пакет мерки на ЕУ за регулирање на дигиталните сервиси[:en]The new EU legislative package on digital services and markets and its relevance for North Macedonia[:]

[:mk]Автор: Др. Маја Камбовска Краток осврт на новиот Пакет мерки за дигитални сервиси и пазари На 15.12.2020 Европската комисија го објави пакетот законодавни предлози под име „Пакет мерки за дигитални сервиси„. Овој пакет е една од клучните иницијативи на сегашната постава на Европската комисија. Пакетот се состои од два законодавни Read more…